neljapäev, 9. veebruar 2023

Veebruarikuu lugemissoovitus

 










Santa Montefiore. „Armastuse ja sõja laulud“ (Varrak, 2017)

416 lk

 

Sajandeid tagasi asusid Deverillid elama O’Learyde suguvõsale kuuluvatele maadele, mistõttu needis Maggie O’Leary kõik Deverilli suguvõsa mehed. Sajanditepikkune needus näeb ette, et kõigi meessoost pärijate surmajärgseks saatuseks on suursugusesse Deverilli lossi igaveseks kummitama jääda. Needuse saab murda vaid see, kui mõni O’Leary asub taas endale kuuluvatele maadele elama.

On 20. sajandi algus ja nüüdsed lossiasukad peavad kuuldusi needusest rumalaks ebausuks. Eranditeks on leedi Adeline Deverill ja tema tarmukas lapselaps Kitty, kel on võime tajuda silmale nähtamatut ja seeläbi võimalik lossi endiste asukatega suhelda. Kitty Deverill on kartmatu ja kindlameelne tütarlaps, kelle parimaks sõbrannaks on lossi iirlannast koka tütar Bridie’i. Olgugi erinevast seisusest, on tüdrukud lahutamatud. Laste mängukaaslaseks on ka iirlasest loomaarsti poeg Jack, keda Kitty ja Bride’i kalliks peavad. Lapsepõlvest täit rõõmu tundes seigeldakse ühiselt Deverillide maadel. Koos sirgutakse noorteks täiskasvanuteks, kelle tulevik ja elu seatakse aga ohtu, kui puhkeb I maailmasõda. See lööb vankuma ka Iirimaa ebakindla valitsuskorra, mis toob omakorda kaasa Iiri iseseisvussõja. Tüdrukute tõekspidamised ja omavahelised suhted pannakse tugevalt proovile. Keerulised olud ja kiivalt hoitud saladused toovad kaasa palju südamevalu, kuid muutumatu armastus kodumaa ja Deverilli lossi vastu aitab ületada kõik takistused. „Armastuse ja sõja laulud“ on köitev lugu perekonnast, sõprusest ja armastusest. Antud teos on esimene Deverillide kroonikate sarjas.

Deverilline kroonika teised osad:

"Deverilli lossi tütred"

"Deverillide viimane saladus"

"Salatunnid"

"Kauged kaldad"











Annet Schaap. „Milla ja mere lapsed“ (Eesti Raamat, 2022)

328 lk

 

Tuletorni vahi tütre Milla ülesandeks on süüdata päikese loojudes tuletorni tipus tuli, hoiatamaks meresõitjaid karide eest. Isa, kes Milla surnud ema leinab, uputab oma ängi pudelisse, mistõttu on väikese tüdruku õlul vastutusrikas ülesanne, mis ühel tormisel ööl jääb paraku täitmata ning päädib karidel purunenud laevaga. Hoolimata isa katsetest tütart karistusest päästa, saadetakse Milla teenijana tööle kurikuulsasse Musta Villasse, mille kohta ringlevad hirmujutud seal pesitsevast koletisest. Milla teab, et majarahvas varjab midagi või kedagi Villa tornis, kuhu tüdrukul on rangelt keelatud minna. Keelatud asjadega on aga teadagi nii, et need tunduvad seda ahvatlevamad ja nii otsustab Milla Musta Villa koletise saladuse välja selgitada.

Hollandis ja Flandrias hulgaliselt auhindu võitnud ja enam kui 20 keelde tõlgitud „Milla ja mere lapsed“ on palju enamat kui tavaline seikluslik lasteraamat. Annet Schaap haarab lugeja oma kauni sõnaseadmise oskusega vaevata enda kütkeisse. Muinasjutuline lugu avab lugejale mere mitmekülgse pale – meri võib olla halastamatu, kuid teisalt pakkuda pelgupaika. Milla on sellest teadlik ja nii on meri tüdruku elu lahutamatu osa. „Milla ja mere lapsed“ on hingestatult sügavamõtteline teos, mis paelub ka täiskasvanud lugejat. Loetu paneb lugejat endalt küsima, kui lihtne ja loomulik on olla iseendale truu ja näidata teiste vastu headust üles. Raamatus ei kohta lapselikku hea ja kurja vastandamist. Selle asemel näidatakse lugejale, kuidas iga inimest vormivad läbielatud katsumused. Teos rõhutab lihtsat elutõde, et kõigil on õigus olla omamoodi ja sõprus on jõud, mis võimeline mägesid paigast liigutama.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar