neljapäev, 23. mai 2024

Maikuu lugemissoovitus

 










Anthony Doerr. „Kõik see silmale nähtamatu valgus“ (Pegasus, 2015)

416 lk

 

2015. aasta Pulitzeri ilukirjanduse preemia võitnud „Kõik see silmale nähtamatu valgus“ on kaasahaarav ja salapära täis lugu prantsuse neiust Marie-Laure LeBlancist ja saksa noormehest Werner Pfennigist, kes peavad suureks sirguma kesk Teise maailmasõja tormilisi sündmusi.

Marie-Laure on Pariisi Loodusloomuuseumi lukksepa tütar, kes juba pisikesest peale on pime. Soovides aidata tütrel iseseisvalt hakkama saada, meisterdab neiu isa Daniel talle puust linnamaketi, mille abil õpib tüdruk linnatänavatel iseseisvalt liikuma. Isa ja tütre rahulikku igapäevaelu rikub aga ligemale hiiliv sõda ning viimaks on Marie-Laure koos isaga sunnitud Pariisist lahkuma. Ohu eest põgenedes leiavad neiu ja Daniel ennast väikesest Saint-Malo rannikulinnakesest, kus tüdruku vanaonu neile peavarju pakub.

Werner elab koos õe Juttaga Saksamaa trööstitus kaevanduslinna orbudekodus. Juba noores eas, elu raskustega silmitsi seistes, leiab Werner lohutust oma kirglikust huvist tehnika vastu. See kirg leiab väljundi, kui ta parandab ära orbudekodust leitud vana ja katkise raadio. Parandatud raadio pakub õele-vennale võimalust kuulata üle Euroopa edastatavaid muusika- ja teadussaateid. Kui Werner sõja alguses Hitlerjugendiga ühineb, ei jää tema tehniline taibukus kellelegi märkamata ja nii saadetakse vajaliku väljaõppe saanud noormees rindele, kus tema ülesandeks saab raadiosageduste jälgimine, tuvastamaks vastupanuliikumise tugipunkte. Nii satub ka Werner Saint-Malosse, kus tema ja Marie-Laure saatused ootamatult põimuvad.

„Kõik see silmale nähtamatu valgus“ on ühtaegu kaunis ja traagiline lugu, kus jutustatakse kahe erinevast maailmast pärit noore inimese püüdlustest jääda sõjakoleduste keskel iseendaks. Loo võlu peitub „silmale nähtamatutes“ kõnekates detailides, mis annavad sügava ja liigutava ülevaate noorte katsumustest.











Sarah J. Maas. „Klaastroon 1: Klaastroon“ (Pikoprint, 2016)

436 lk

 

Üle maailma tuntust ja populaarsust kogunud fantaasiakirjanik Sarah J. Maasi noortele suunatud fantaasiasarja esimese osa peategelane on 18-aastane Celaena, kes kannab Endovieri pimedates soolakaevandustes eluaegset karistust. Kes ennast aga tüdruku noorest east ja kenast näolapist eksitada lasevad, saavad valusa õppetunni, sest Celaena näol on tegu koolitatud palgamõrvariga, kes oma vaenlastele armu ei anna. Siiski tegi noor naine saatusliku vea, mis määras ta igavesele orjatööle.

Väljapääsmatuna näivas olukorras ilmutab ennast aga valguskiir, kui ühel päeval tuleb Celaenat külastama Chaol Westfall, kuningliku kaardiväe kapten, kes pakub naisele ootamatut tehingut. Kui Calaena soovib, saab kapten Westfall neiule vabaduse kinkida, kuid sellel on oma hind – tüdruk peab esindama kroonprintsi elu ja surma peale peetaval turniiril, kus vastasteks on kogu riigi parimad vargad ja palgamõrtsukad. Kuigi Calaena vihkab kuninglikku peret kogu südamest,  võtab ta pakkumise vastu, sest olgu lõpptulemus milline tahes, vähemalt terendab lõpus vabadus. Mida keerulise mineviku ja kalestunud südamega Calaena aga oodata ei oska, on luksuslik elu kuningalossis, kus peale eesootava surmatoova võistluse, peitub hulgaliselt ohtusid ja valgust kartvaid saladusi. Ühtlasi avastab neiu eneselegi üllatuseks, et lisaks uutele vihavaenlastele, leiab ta lossi seinte vahelt ka ootamatuid liitlasi, kelle seas on keegi, kes paneb Calaena endasse armuma.

Autori esikteos „Klaastroon“ on sündmusterohke maiuspala fantaasiaromaanide fännidele, kes ihkavad põnevust ja romantikat ning raamat pakub meeldejäävat lugemiselamust nii noorele kui ka täiskasvanule.  

 

„Klaastrooni“  raamatusarja teised osad:

 

„Kesköö kroon“

„Tule pärija“

„Varjude kuninganna“

„Tormide Impeerium“

„Koidutorn“

„Tuha kuningriik I“

„Tuha kuningriik II“

 


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar