esmaspäev, 18. märts 2024

Märtsikuu lugemissoovitus

 










Amy Harmon. „Tehes nägusid“ (Ersen, 2016)

280 lk

 

Ambrose Young on populaarne keskkooliõpilane, kelle paljulubav karjäär kooli maadlustiimis on sillutanud talle  tee kolledžisse. Lisaks sellele on noormees ka äärmiselt nägus – tõsiasi, mis ei jää märkamata ka Fern Tayloril, kes on poissi juba lapsest saadik salamisi imetlenud ja armastanud. Paraku teab tüdruk, et Ambrose ei vaata teda sama pilguga. Suure südamega intelligentne ja pealtnäha veidi nohiklik neiu pole end oma väikese kasvu, nägu katvate tedretähnide ja talitsematute punaste lokkidega iial ilusana tundnud. Fern usub, et pole lootustki, et keegi Ambrose’i-sugune temasse kunagi armuks.

Siis aga toimub 2001. aasta 11. septembri terrorirünnak kaksiktornidele, mis oma traagilisuses kogu maailma raputab. Ajendatuna sisemisest kohusetundest kodumaa ja iseenda ees otsustab Ambrose Afganistani minna. Veennud endaga kaasa tulema ka oma nelja parimat sõpra, lähevad viis noort meest sõtta, kuid ainult Ambrose naaseb elusana koju.

Endisest kirka tulevikuga noormehest on järel pelk vari. Plahvatuses tõsiselt viga saanud mehe nägu on osaliselt moonutatud, kuid lisaks välistele armidele on armistunud ka Ambrose’i hing. Ta tunneb lämmatavaid süümepiinu hukkunud sõprade ees, kes oleksid elus, kui ta poleks neid endaga sõtta kutsunud. Rõhuvas häbitundes peidab varasemalt populaarne mees end linnarahva eest isa pagaritöökotta, töötades üksnes öistes vahetustes. Ainuke, kes Ambrose’i haletseva pilguga ei vaata, on Fern Taylor, kelle lahke süda ja vääramatu sõprus võib noormehe taas elule tuua.

„Tehes nägusid“ on lugu kaotusest selle mitmes tähenduses. Kuidas leida taas tee iseendani, kui kogu senine elu tundub kadunud olevat? Kuidas endale andestada ja tunda elust taas rõõmu? See on lugu kahe pealtnäha väga erineva inimese vahelisest sõprusest ja armastusest, mis saab võitu ka kõige suuremast südamevalust.











Katherine Applegate. „Veidrik“ (Varrak, 2023)

280lk

 

Katherine Applegate’i liigutavas ja harivas raamatus on peategelaseks saarmatüdruk, kelle ema kärsitu ja uudishimuliku loomuse pärast Veidrikuks ristis. Väike saarmalaps on vallatusi täis – tema lemmiktegevusteks on California rannikuvetes veeakrobaatikat teha ja lugusid jutustada. Seltsi pakub talle sealjuures parim sõber Kairi, kellega on tore koos vees hullata ja toitu otsides ookeanipõhja avastada. Veidriku hulljulgus ja lõppematu uudishimu põhjustab ühel päeval aga suure õnnetuse, kui kohtumine mõrtsukhaiga saarmatüdrukule tõsiseid vigastusi põhjustab.

Vigastatud Veidrik viiakse Monterey Bay Akvaariumisse, kus sealsed töötajad teda ravima hakkavad. Nähes neid suuri veidra välimusega olendeid sõbraliku moega enda ümber askeldamas, meenub Veidrikule, et nende tegelaste hoole all on ta varemgi olnud. Siis õpetati ema kaotanud saarmapojale „saarmaks olemist“, et tulevikus iseseisvalt ookeanivetes hakkama saada. Veetes akvaariumis aega koos teiste liigikaaslastega, kes Veidrikule tema uut elukohta tutvustavad, ei saa saarmapiiga siiski mõtlemata jätta, kas ta veel kunagi oma parima sõbraga kohtub ning kas tõesti on ookeanieluga tema jaoks igaveseks kõik.

Applagate’i „Veidriku“ näol on tegemist erakordselt armsa ja soojust täis raamatuga. Vabavärsis kirjutatud lugu kirjeldab sündmusi Veidriku pilgu läbi. Teosele lisab väärtust seegi, et tegu on tõsielust inspireeritud looga, mis tutvustab lugejale Monterey Bay Akvaariumi programmi, mille raames antakse orvuks jäänud saarmapojad saarmast kasuemade hoole alla, aidates neid ette valmistada iseseisvaks eluks ookeanis.

Katherine Applegate on tunnustatud USA lastekirjanik, kelle loomingust on eesti keelde tõlgitud varasemalt „Üks ja ainus Ivan”, „Poiss kahe peale”, „Soovipuu” ja „Ümikarude küla”.

„Veidrik“ sobib lugemiseks lastele alates II kooliastmest, kuid meeldejäävat lugemiselamust pakub see ka täiskasvanule. Sel aastal tunnustas Eesti Lastekirjanduse Keskus raamatut ka Hea Lasteraamat 2023 kleebisega.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar