neljapäev, 5. august 2021

Augustikuu lugemissoovitus

 










David Nicholls. „Üks päev“ (Varrak, 2011)

421 lk

 

David Nichollsi raamat „Üks päev“ on üheaegselt naljakas ja nukker lugu kahe vastandliku inimese vahel tärkavast, vapralt takistusi ületavast ja aastatega vormuvast armastusest.

Emma ja Dexteri tutvus saab alguse ülikooli lõpuõhtul. Olles üksteise täielikud vastandid ja alustades oma elus uut põnevat peatükki, näib mõlemale noorele loomulik, et tegu on vaid üheöösuhtega, mille järel kumbki oma teed läheb. Saatuse tahtel läheb aga nii, et Emma ja Dexteri omapärane sõprus jääb kestma ja seda järgmiseks kahekümneks aastaks. Igal aastal, ühel ja samal kuupäeval, leiavad Emma ja Dexter taas tee teineteise juurde kas läbi kohtumiste, kirjavahetuse või telefonikõnede. Saades aastate möödudes vanemaks ja puutudes kokku elu erinevate tahkudega – millest mõned toovad endaga kaasa naeru, teised aga pisaraid – kasvab kahe noore sõprus armastuseks, mis paraku sagedamini valu kui rõõmu toob.

„Üks päev“ on peategelaste suureks kasvamise lugu koos sellega kaasneva ilu ja valuga. Eneseteostamise vajadus ja igatsus armastuse järele on teemad, millega oskab pea igaüks mingil eluetapil samastuda. Emma ja Dexteri lugu näitab, kuidas elu ja sellega kaasnevad kaotused inimest muudavad ja millised on need omadused ja põhitõed, millele suudetakse oma arenguteel truuks jääda. Kuidas seda teha aga nii, et armastatud inimene haiget ei saaks?  

„Üks päev“ pole tavaline etteaimatava lõpuga armastusromaan. Armastus on vaid üks süžeeliinidest, millele lisaks on käsitletud täiskasvanuks saamise ja enese tundmaõppimise valulikke külgi.

Menukist on valminud ka samanimeline film, milles peaosades mängivad Anne Hathaway ja Jim Sturgess.











Phoebe Morgan. „Tüdruk naabermajast“ (Rahva Raamat, 2020)

318 lk

 

Jane Goodwin on täiuslik abikaasa, kolme lapse ema ja kogukonna alustugi. Naine on suurt vaeva näinud veatu imago loomiseks ja seetõttu ei oskaks keegi aimatagi, et ka Goodwinide peres, nagu igas teiseski perekonnas, on omad saladused, mille ilmsiks tulekut Jane iga hinna eest ära püüab hoida. Kui vaikses Ashdoni väikelinnas mõrvatakse Jane’i naabritüdruk, 16-aastane Clare Edwards, mõistab naine, et ohus on ka tema enda perekonna heaolu.

Jane’il on kõik olemas – arstina töötav abikaasa Jack, kelle järele ümbruskonna naised õhkavad, kolm eeskujulikku last ning selle kõigega koos käiv laitmatu maine. Kui naabermajas elav perekond – pereema Rachel koos uue abikaasa Ianiga – saavad traagilise uudise Racheli tütre Clare’i mõrvast, variseb nende maailm kokku. Vapustatud saab ka terve Ashdoni linnake ning alguse saab palavikuline uurimine, et selgitada välja noore tüdruku mõrva tegelikud asjaolud ja mis peamine – mõrva sooritanud inimene. Niigi purunenud pere mõraneb veelgi, kui Clare’i kasuisa Iani asjade seast leitakse tüdruku mobiil ja mõrvakahtlus mehele langeb. Millised olid Clare’i ja tema kasuisa suhted tegelikult ja miks on nende naabrile Jane Goodwinile oluline, et inimesed tema vanema poja Harry tunnetest oma naabritüdruku vastu teada ei saaks? Olukorra muudab Jane’i jaoks hullemaks seegi, kui naine avastab, et Clare käis vahetult enne oma surma naise abikaasa Jacki juures vastuvõtul ja seega oli mees viimane, kes Clare’i enne tema surma nägi.

„Tüdruk naabermajast“ peategelastel on kõigil omad valgust kartvad saladused, mis raamatu edenedes lahti rulluvad. Küsimus on aga selles, kelle saladused on niivõrd õudsed, et nende avalikuks tulemine lõppeks mõrvasüüdistusega? Kolme eri tegelase vaatepunktist jutustatud romaan hoiab tõe osavalt peidus kuni viimaste peatükkideni. Raamatu lõpp on aga mitmelgi moel jahmatav ja ei valmista lugejale pettumust.                             











Laura Evisalu. „Juhused“ (Tänapäev, 2021)

172 lk

Laura Evisalu „Juhused“ räägib 15-aastasest Rainist, kel on potentsiaali teha ujumises suurt karjääri, kuid poisi elu lööb peapeale armumine endast kümme aastat vanemasse naisesse.

Ujumises tipus troonivat Raini hakkab pidev vanemate-, õpetajate- ja ka sõprade poolne survestamine  häirima ja see tekitab poisis trotsliku soovi ennast lõdvaks lasta. Kui  Raini kooli tuleb oma tööst telemajas rääkima 25-aastane Sirel, armub poiss võluvasse naisesse ülepeakaela ära. Raini endagi imestuseks näitab ka Sirel tema vastu huvi üles ja alguse saab peadpööritav suhe, mis seab Raini senised prioriteedid küsimärgi all. Sirel aga kisub poissi üha rohkem enda maailma, kust ei puudu rohked pidutsemised ja ka narkootikumid.

„Juhused“ märgiti ära ka kirjastuse Tänapäev ja Eesti Lastekirjanduse keskuse 2020. aasta noorteromaanivõistlusel. Tegu on kerge lugemisvaraga, mis oma mahult sobib ka neile noortele, kes satuvad lugema pigem harva ja eelistavad raamatut, mis kulgeks kiiresti, kuid huvitavalt.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar